MENÜ

A videós önéletrajz elkészítéséhez 
a legfontosabb dolog, a jó önéletrajz feltételeinek, technikáinak ismerete.

Profi forrás: http://www.profession.hu/oneletrajz/p/879

  Miután, az alábbiak szerint elkészíte az alapokat, (vegye figyelembe a tanácsokat) és megírta, megtervezte a "forgatókönyvet" (optimista üzenet magamról a leendő vezetőimnek), nincs más hátra, mint egy megfelelő (jó felbontás) kamerával és hangfelvétellel rendelkező videó alap és a videolevél elkészítése

  Önéletrajzát már tucatnyi helyre elküldte és még állásinterjúra sem hívták be, pedig többéves tapasztalata van és már vezetőként szakértőként is bizonyított? (az eredeti cikket kiegészítettük a szakértőkre és a videkommunikációra vonatkozó részekkel).

  Azt gondolhatnánk, hogy bőséges tapasztalattal és vezetői, szakértői múlttal könnyű megnyerő önéletrajzot írni. A gyakorlat mégis azt mutatja, hogy sok - egyébként kiemelkedően sikeres - vezető és szakértő önéletrajza nem tükrözi vissza az eredményeket, ezért javasolunk egy forradalmian új megoldást!

   Az alapok elsajátítását a GERILLA önéletrazíró tanfolyam elvégzésével érheted el!

A mellékelt videolevél készítő és küldő technika használata alapvetően nem igényel több tudást mint ami egy Skype használatához kell (de ha szükséges segítséget adunk). Regisztráljon, és próbálja ki, TÉRÍTÉSMENTESEN ITT.

 Szerkeszthető változat letölthető

 

Mitől jó egy önéletrajz?

2011. december 06. Forrás: Profession.hu - Baráth András

 

 
Hasznos: - + Nyomtat
 
A 3 leggyakoribb hiba

1. Az önéletrajz éppen a vezetői, vagy a szakterületi speciális készségekről és tapasztalatról nem tartalmaz elegendő információt. A  készségek bemutatása legalább annyira fontos, mint a szakmai hozzáértés.

2. A vezető elsősorban feladatok felsorolásával próbálja bemutatni a tapasztalatát. Ám így lehetetlen kiemelkedni a pályázók közül, különösen, ha több hasonló tapasztalattal rendelkező jelölt pályázik a pozícióra..

3. Gyakran túl hosszú, akár három vagy négy oldalas az önéletrajz, mert minden fontosabb tapasztalatot részletesen bemutatásra kerül. Emiatt azonban nehezen áttekinthető a pályázat, így könnyen elveszik a lényeg. Három percben össze kell foglalni a lényeget, a többi mellékletben mehet!

A fenti 3 fő hiba odavezet, hogy az egyébként rátermett és munkájában sikeres vezető, vagy szakértő hiába küldözgeti a pályázatát, nem hívják be állásinterjúra. Vannak akik arra a következtetésre jutnak ebből, hogy ők már túlképzettek, pedig a hiba nem bennük, hanem az önéletrajzukban van. A probléma azonban gyorsan kiküszöbölhető az alábbi változtatásokkal:

 

1. A vezetői, szakértői készségek bemutatása

Néhány ötlet, ami segíthet (rövid mondatokban kell megfogalmazni a lényeget):

- A kreativitás, a minőségismeretek, a gyakorlati problémamegoldó képesség az erre utaló szakkifejezések használata (benchmarking, ISO minőség és környezetirányítási rendszerek, Pareto-elv, Isikhawa diagram, Brianstorming, hálóterv stb.) valós érzékeltetése is fontos univerzális értékmérő.

- Írhat (beszélhet) arról, hogy (esetleg) milyen mértékben csökkent a fluktuáció a  korábbi munkahelyén a szervezetben, szakterületén és mivel érte el ezt.

- Manapság sok helyen mérik a munkavállalói elégedettséget. Ha a vezető, vagy szakértő által irányított részleg szakterület elégedettségi mutatója jobb, mint a szervezet vagy az iparág átlaga, ezt is érdemes megemlíteni

- Egy jó vezető ismérve lehet, hogy hány beosztottját sikerült vezetővé, szakértővé kinevelni, tehát hogy hányan léptek előre, és hogyan csinálta.

- A szakterületi (megpályázott munkahely) szakkifejezésk jelzés értékű beépítése ugyanilyen fontos lehet  

Hasonló példákkal, eredményekkel sikeresen lehet érzékeltetheti, hogy valaki jó vezető. Ezt erősítheti a videolevél önéletrajz. A vizuális bemutatás az értékelőnél döntő hatással lehet.

A videolevélben is elküldött, (olvasás nélkül előadott) maximum 2-3 perces videoönéletrajz a tartalmi elemeken kívül a személyiségről is ad vizuális benyomást. Ennek a (ingyenes) technológiának a megtanulására érdemes néhány napot szánni, az Ingyenes tanfolamokat elvégezni. 

A szemtől szembe videóüzenetben öszintén elmondott szakmai élettörténet ma (a nemzetközi tapasztalatok szerint is) a legeredményesebb őszinte ajánlat.

Mitől jó egy önéletrajz?

 

2. Konkrét eredmények bemutatása

A vezetői önéletrajzokra is jellemző a feladatközpontúság. Gyakran úgy néz ki egy-egy önéletrajz, mint egy munkaköri leírás másolata: az önéletrajz feladatok és felelősségi körök felsorolására szorítkozik. Pusztán feladatok alapján azonban nehéz különbséget tenni egy kiemelkedő és kevésbé jó vezető között, ha hasonló pozíciókat töltöttek be.

Ezért a fontosabb feladatok tömör felsorolása mellett az eredmények bemutatására is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Az eredmények a szakmai hozzáértést és a szakmai tapasztalat meglétét is bizonyítják. 

Íme néhány példa:

- Hány százalékkal nőtt az árbevétel a területén, mialatt ott dolgozott?

- Hány százalékkal sikerült csökkenteni a működési költségeket a szervezetben?

- Mennyivel nőtt az ügyfélelégedettség?

- Milyen kiemelkedő projektet sikerült végrehajtani, és ennek milyen hatása volt?

- A selejtek száma mennyivel és milyen intézkedések hatására csökkent?

A konkrét példák azt közvetítik majd a leendő munkáltató felé, hogy ott is képes lesz hasonló eredményeket elérni a jelölt. Az eredmények a vezetői rátermettséget is jobban alátámasztják, hiszen egy csapat élén csak az képes komoly sikereket elérni, aki jó vezető.

 

3. A mellékelt írásos önéletrajz is legyen tömör

Ha egy vezető a fent bemutatott módon fogja alátámasztani a vezetői és szakmai alkalmasságát néhány jól megválasztott példán keresztül, akkor az önéletrajz jóval fajsúlyosabb lesz, és tükrözi majd a vezető valós képességeit.

A fentiek miatt szükségtelen minden egyes múltbeli pozíció részletes bemutatásával és feladatok végtelen felsorolásával bizonyítani a vezető a hozzáértését.

Fontos, hogy még egy nagy tapasztalattal rendelkező szakember irásos önéletrajzának is bele kellene férnie 2 oldalba.

Az első oldalon legyenek olyan meggyőző tények, amelyek megragadják az olvasó figyelmét. Kezdődhet például az önéletrajz egy rövid, két- vagy háromsoros vezetői összefoglalóval, ami ad egy nagyon tömör összefoglalást a vezető tapasztalatáról, és megfogalmazza, hogy milyen pozícióban, szakterületen szeretne elhelyezkedni.

Összefoglalva tehát: a vezetői önéletrajz akkor lesz igazán eredményes, ha nemcsak a szakmai ismeretek, hanem a vezetői készségek és tapasztalatok meglétét is be tudja mutatni, konkrét példákon, valós eredményeken keresztül, legfeljebb két oldalon. A siker akkor lesz teljes ha a bizalom is létrejön a vizuális bemutakozással.

Néhány videó, sikertörténetek azoktól akik résztvettek a tanfolyamokon is 
Baráth András
okleveles önéletrajz-szakértő

Hírek

 • EgészségSuli.hu

  EgészségSuli.hu

  http://egeszsegsuli.hu/

   *****************

  ÉLETVIRÁG MANDALA

  Thrive (növekedj), tórusz  

  Mandalaaz életvirág

  Növekedj film az életvirágról

  Thrive mandala

 • Külsős hirdetések!

           Zavarban van

  # # #

 • Lenni, vagy szükségesnek lenni

  Az ember legbensőbb tulajdonsága az önbecsülés, a belső hit, az az érzés, hogy a munkája fontos, jól végzi, és ezért megbecsülik, meg tud felelni a követelményeknek. Ha ehhez minden feltétel és segítség adott, akkor megtapasztalja, hogy az életét maga irányitja. Ha ez igy van, az önbecsülés arra készteti, hogy a tehetségéhez és a képességéhez mérten mindent megtegyen, hogy az a folyamat - amelyre hatással van a munkája - hibamentes legyen.

  A vállakon álló piramisban az egymásrautaltság,  az összetartozás, és a szolidaritás érzése nagyon erős. Biztos az a tudat minden szinten, hogy a fentiek sorsa a lentiek kezében van, a lentiek teljesítményétől nagymértékben függ az egész piramis sorsa. Ezért a fentiek mindent megtesznek, hogy a lentieken csak elviselhető teher legyen, a lehető legjobb körülmények között, és minden szinten mindenki jól érezze magát.

  Persze ehhez kell egy jó irányítási rendszer!

   


   

Asztali nézet